• Insulin brzi Fiasp® FlexTouch® 100j./mL

Doziranje


Lek Fiasp FlexTouch je insulin koji se koristi uz obrok, namenjen za supkutanu primenu do 2 minuta pre početka obroka, uz mogućnost primene do 20 minuta nakon početka obroka (videti odeljak 5.1).

Doziranje leka Fiasp FlexTouch je individualno i određuje se prema potrebama pacijenta. Fiasp FlexTouch primenjen supkutanom injekcijom bi trebalo koristiti u kombinaciji sa insulinima srednje dugog ili dugog dejstva, primenjenim najmanje jednom dnevno. U bazal-bolusnom insulinskom terapijskom režimu približno 50% ovih potreba se može obezbediti primenom leka Fiasp FlexTouch, a ostatak primenom insulina srednje dugog ili dugog dejstva.

Individualna ukupna dnevna potreba za insulinom kod odraslih, adolescenata i dece može varirati i obično se kreće u rasponu između 0,5 i 1 jedinica/kg/dan.

Za postizanje optimalne regulacije glikemije preporučuje se praćenje koncentracije glukoze u krvi i prilagođavanje doze insulina.

Prilagođavanje doze može biti neophodno ako pacijent poveća fizičku aktivnost, promeni uobičajeni režim ishrane ili u slučaju uporednog oboljenja. U ovim uslovima, potrebno je odgovarajuće praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Trajanje dejstva će varirati u zavisnosti od primenjene doze, mesta ubrizgavanja, prokrvljenosti predela tela gde je ubrizgan, telesne temperature i stepena fizičke aktivnosti.

Pacijentima u bazal-bolusnom terapijskom režimu koji zaborave da primene dozu uz obrok preporučuje se praćenje koncentracije glukoze u krvi da bi doneli odluku da li je potrebno primeniti dozu insulina. Pacijenti treba da nastave sa uobičajenim režimom doziranja uz sledeći obrok.

Kod insulinskih analoga, uključujući i Fiasp FlexTouch, jačina je izražena u jedinicama. Jedna (1) jedinica leka Fiasp FlexTouch odgovara 1 internacionalnoj jedinici humanog insulina ili 1 jedinici drugih brzodelujućih insulinskih analoga.

Brz nastup delovanja leka Fiasp se mora uzeti u obzir prilikom njegovog propisivanja (videti odeljak 5.1).


Početak primene


Pacijenti sa dijabetes melitusom tip 1

Preporučena početna doza kod pacijenata sa dijabetesom tip 1 koji prethodno nisu lečeni insulinom iznosi približno 50% ukupne dnevne doze insulina i treba da bude podeljena između obroka zavisno od njihove veličine i sadržaja. Preostali deo ukupne dnevne doze insulina treba primeniti kao insulin srednje dugog ili dugog dejstva. Prilikom izračunavanja početne ukupne dnevne doze insulina kod pacijenata sa dijabetesom tip 1 koji prethodno nisu lečeni insulinom, kao opšte pravilo može se koristiti 0,2 do 0,4 jedinice insulina po kilogramu telesne mase.

Pacijenti sa dijabetes melitusom tip 2

Preporučena početna doza je 4 jedinice uz jedan ili više obroka. Broj injekcija i naknadna titracija će zavisiti od individualnog glikemijskog cilja, kao i veličine i sadržaja obroka.

Može se razmatrati dnevno prilagođavanje doze na osnovu vrednosti glukoze u plazmi koju je pacijent samostalno izmerio (engl. self-measured plasma glucose, SMPG) prethodnog dana u skladu sa Tabelom 1.

Dozu pre doručka treba prilagoditi u skladu sa samostalno izmerenom glukozom u plazmi (SMPG) pre ručka prethodnog dana

Dozu pre ručka treba prilagoditi u skladu sa samostalno izmerenom glukozom u plazmi (SMPG) pre večere prethodnog dana

Dozu pre večere treba prilagoditi u skladu sa samostalno izmerenom glukozom u plazmi (SMPG) pre spavanja prethodnog dana.


Samostalno izmerena glukoza u plazmi (videti gore)Prilagođavanje doze
mmol/Lmg/dLJedinica
<4<71-1
4-671-108Bez prilagođavanja doze
>6>108+ 1


Posebne populacije pacijenata Stariji pacijenti (≥ 65 godina)

Bezbednost i efikasnost leka Fiasp FlexTouch ustanovljene su kod starijih pacijenata od 65 do 75 godina. Preporučuje se stroga kontrola koncentracije glukoze, dok je dozu insulina potrebno individualno prilagoditi (videti odeljke 5.1 i 5.2). Terapijsko iskustvo kod pacijenata starosti ≥ 75 godina je ograničeno.

Oštećenje funkcije bubrega

Oštećenje funkcije bubrega može umanjiti potrebu pacijenta za insulinom. Kod pacijenata sa oštećenjem funkcije bubrega treba češće pratiti koncentraciju glukoze u krvi i individualno prilagoditi dozu (videti odeljak 5.2).

Oštećenje funkcije jetre

Oštećenje funkcije jetre može umanjiti potrebu pacijenta za insulinom. Kod pacijenata sa oštećenjem funkcije jetre treba pojačano pratiti koncentraciju glukoze u krvi i individualno prilagoditi dozu (videti odeljak 5.2).

Pedijatrijska populacija

Lek Fiasp se može primenjivati kod adolescenata i dece uzrasta od 1 godine i starije (videti odeljak 5.1). Nema kliničkog iskustva sa primenom leka Fiasp kod dece mlađe od 2 godine.

Preporučuje se da lek Fiasp bude primenjen pre obroka (0-2 minuta), ali u situacijama kada postoji neizvesnost oko unosa obroka može se primeniti i do 20 minuta nakon početka obroka.

Prevođenje sa drugih insulina

Tokom prevođenja sa drugih insulina koji se uzimaju uz obrok i u prvim nedeljama nakon toga preporučuje se strogo praćenje glikemije. Prevođenje sa drugog insulina koji se uzima uz obrok može se sprovesti uzimajući jednak broj jedinica. Prevođenje pacijenata sa insulina druge vrste, drugog zaštićenog imena ili drugog proizvođača na Fiasp FlexTouch mora se sprovesti pod strogim nadzorom lekara i može rezultirati potrebom za promenom doze.

Možda će biti potrebno prilagođavanje doze i vremena primene istovremeno primenjivanih insulina srednje dugog ili dugog dejstva ili druge uporedno primenjivane antidijabetičke terapije.


Način primene


Supkutana injekcija

Preporučuje se primena leka Fiasp FlexTouch supkutanom injekcijom u trbušni zid ili nadlakticu (videti odeljak 5.2). Mesta ubrizgavanja treba uvek menjati unutar istog predela kako bi se umanjio rizik od lipodistrofije i kutane amiloidoze (videti odeljke 4.4 i 4.8).

Napunjenim injekcionim penom (FlexTouch) mogu se primeniti doze u rasponu od 1 do 80 jedinica, odabiranjem doze u podeocima od po 1 jedinice.

Uz napunjeni injekcioni pen FlexTouch priloženo je detaljno uputstvo za upotrebu leka koga se treba pridržavati. Za informacije o načinu primene, pogledajte „Uputstva za upotrebu“ na kraju Uputstva za lek.

Napunjeni injekcioni pen se može koristiti samo za primenu supkutane injekcije. Ako je neophodno primeniti lek pomoću šprica, intravenske injekcije ili infuzione pumpe, potrebno je koristiti Fiasp u bočici.

Napišite recenziju

Napomena: HTML nije preveden!
    Loše           Dobro

Insulin brzi Fiasp® FlexTouch® 100j./mL

  • 4.500,00Din


Slični proizvodi

Insulin spori Tresiba® FlexTouch® 100j./mL

Insulin spori Tresiba® FlexTouch® 100j./mL

DoziranjeOvaj lek je bazalni insulin koji se primenjuje jednom dnevno supkutanim ubrizgavanjem u bil..

7.200,00Din

Tagovi: Fiasp, FlexTouch, insulin, brzi

Najprodavanije

Adipex-75 blister 15 kapsula

Adipex-75 blister 15 kapsula

Farmakološko dejstvoFentermin deluje na neurotransmitere mozga. Ovaj lek je centralni stimulans i iz..

3.000,00Din 3.750,00Din

Testosteron Depo 250mg 1ml ampula / 5 kom Galenika

Testosteron Depo 250mg 1ml ampula / 5 kom Galenika

Testosteron Depo Galenika (250 mg/ml) 1 mlTestosteron Depo Galenika (250 mg / ml) 1 ml – a synthetic..

1.700,00Din

Sibutramin - Magnus - 20mg - 30 kom

Sibutramin - Magnus - 20mg - 30 kom

Sibutramin se koristi za suzbijanja apetita u svrhu postizanja gubitka težine i u lečenju ljudi sa g..

4.500,00Din

Adipex Phentermine – 30 tab 37,5 mg Teva

Adipex Phentermine – 30 tab 37,5 mg Teva

Phentermine is used with a doctor-approved exercise, behavior change, and reduced-calorie diet progr..

4.300,00Din 5.000,00Din